Actiegroep wil uitgeverij SUN in Nijmegen houden

De Gelderlander - 6 februari 2002

NIJMEGEN - Uitgeverij SUN moet behouden worden voor Nijmegen. SUN is een cultureel paradepaardje voor de stad en een kenniscentrum waar niet zomaar afscheid van genomen kan worden.

Dat vindt Nijmegenaar Cees Willemsen. Hij heeft daarom het plan opgevat om actie te voeren voor behoud van de uitgeverij. SUN is twee jaar geleden overgenomen door uitgeverij Boom in Meppel en Amsterdam. Tot die tijd was de voormalige Sosialistische Uitgeverij Nijmegen een zelfstandig bedrijf. Het had zich in de loop van 32 jaar gespecialiseerd in het uitgeven van kwaliteitsboeken op het gebied van kunst, geschiedenis, architectuur en filosofie. Aanvankelijk zou de uitgeverij in Nijmegen blijven na de overname, maar begin dit jaar is door het hoofdkantoor van Boom besloten om SUN naar Amsterdam te halen.

Cees Willemsen is auteur en heeft in het verleden boeken uitgebracht, onder meer bij SUN. "Als de uitgeverij naar de Randstad vertrekt, verdwijnt een stukje historie van Nijmegen", zegt hij. Er zitten naar zijn mening al te veel uitgeverijen in het westen van het land. "Nu heb je nog een landelijke kwaliteitsuitgeverij die in Nijmegen zit. Vertrekt die, dan gaat er kennis verloren en kan er niet voor Nachwuchs in het uitgeversvak gezorgd worden."

Willemsen heeft contact gezocht met de gemeente Nijmegen en met de KUN (universiteit). Hij probeert zo veel mogelijk instanties bij zijn actie te betrekken. "Bij de universiteit bestaat er ook belangstelling. Een van de hoogleraren wil zo veel mogelijk collega's mobiliseren. Ook de universiteit heeft belang bij een goede uitgeverij. In het verleden zijn heel wat boeken van medewerkers van de universiteit bij de SUN gepubliceerd."

Willemsen wijst erop dat in Nijmegen een echte universiteitsuitgeverij ontbreekt, zoals die wel in andere universiteitssteden bestaat. Binnenkort wordt er overleg gevoerd met een aantal instanties om te bekijken wat de mogelijkheden zijn. "Het is allemaal nog in een pril stadium, maar er moet wel degelijk iets gebeuren."

Zoals in Breda, waar ook nog een kleine, zelfstandige uitgeverij werkzaam is. Dit bedrijf, De Geus, heeft met behulp van de gemeente een nieuw onderkomen in de stad kunnen krijgen. Daardoor kunnen de werkzaamheden worden voortgezet.

Inmiddels zijn al veel mensen enthousiast geworden voor het idee om actie te gaan voeren. "Iedereen heeft zoiets van: 'Potverdorie, daar moet wat aan gedaan worden'. Maar het is altijd eentje die het startsein voor zo'n initiatief moet geven."

Directeur en oprichter van SUN Sjef van de Wiel vindt het een sympathieke actie. "Ik ken Willemsen omdat hij auteur bij ons is. Het streelt je natuurlijk als er mensen zijn die actie voor je voeren. Maar ik zit in een moeilijke positie. Onze vestiging moet naar Amsterdam. We zouden liever in Nijmegen blijven, maar dat kan niet", reageert Van de Wiel. "De overgang naar Amsterdam is in goed overleg besloten. Het is niet zo dat er sprake is van een slechte verhouding met Boom."

sluit dit venster