2017

Ook dit jaar is weer waanzinnig druk. Deze opmerking heeft ogenschijnlijk veel weg van een modieus cliché, maar oordeel zelf. In het voorjaar heb ik de ruim 125-jarige geschiedenis van de grootste Utrechtse studentengezelligheidsvereniging Veritas afgerond. Daarmee ligt er natuurlijk nog geen boek. Dat zal niet eerder dan eind dit jaar verschijnen. Het is volgens de wetenschappelijke begeleidingscommissie onder leiding van prof. dr. Leen Dorsman een boeiende ideeëngeschiedenis geworden, waarin het bestaansrecht en de bestaansreden, het raison d’être, van een studentenvereniging in deze tijd aan de orde worden gesteld, met veel aandacht voor aloude vormingsidealen, de rol van rituelen, de vorming van een groepsidentiteit en een duiding van haar maatschappelijke betekenis .

Vanaf het komend najaar hoop ik mijn geschiedenis van uitgeverij SUN, tevens mijn dissertatie, te gaan afronden, zodat deze medio 2019 verdedigd kan worden.

In de zomermaanden startte ik op verzoek van Bouwbedrijf Sprangers met een update van mijn in 2011 verschenen Het Fundament . Deze schitterend uitgegeven bouwgeschiedenis is hen kennelijk zo goed bevallen dat zij graag zien dat ik om de zoveel jaar een supplement verzorg, Het beoogde supplement zal najaar 2018 verschijnen.

Aad Ouborg en zijn kinderen, oprichters en eigenaren van onder meer: Princess Sportsgear, Princess Traveller en The Bourgini Company B.V. hebben onlangs aangegeven nog dit jaar mijn bedrijfsgeschiedenis onder de titel: Ondernemen zit in onze genen. Een kroniek van het ondernemersgeslacht Ouborg uit te brengen. Vanwege de stormachtige ontwikkelingen binnen hun bedrijven kwamen er steeds nieuwe hoofdstukken bij. Omdat dit voorlopig geen einde zal nemen, is besloten alsnog een punt te zetten en tot publicatie over te gaan.

Bovenstaande betekent dat er het komend jaar minstens drie boeken van mijn hand zullen verschijnen. Kortom, een topjaar. Hectisch, maar vooral ook stimulerend voor een ambitieuze historicus.