2018

Wat een jaar. Nooit eerder verschenen er binnen twaalf maanden drie boeken onder mijn naam. Eerst werd op zaterdagmiddag 26 mei jl. bij gelegenheid van de Diesviering van de Utrechtse studentenvereniging Veritas in de Aula van het Academiegebouw aan het Domplein in Utrecht voor zo’n vijfhonderd aanwezigen Aeterna Veritas. Studentenvereniging Veritas tussen Rome en Utrecht 1889-2014 gepresenteerd. Na afloop gingen we borrelen en dineren in het gezellige thuishonk van Veritas aan de Kromme Nieuwegracht 54. Het is een flinke pil geworden van ruim 600 pagina’s, waarmee Veritas zijn eigen ‘bijbel’ heeft gekregen. Het prachtig vormgegeven, gebonden boek is uitgegeven door de Utrechtse uitgever Stichting Plantage en beperkt in de boekhandel verkrijgbaar.

Twee weken later, in de tweede week van juni, volgde Ondernemen zit in onze genen. Kroniek van het ondernemersgeslacht Ouborg 1622- 2018. Het manuscript van dit boek lag al langer op de plank, maar opdrachtgever Aad Ouborg en zijn ondernemende kinderen zagen steeds weer aanleiding om ook de laatste stormachtige ontwikkelingen binnen hun diverse bedrijven in bedoelde geschiedenis mee te nemen. Begin dit jaar besloten we er alsnog een (voorlopige) punt achter te zetten. Het is een smaakvol vormgegeven en inhoudsrijke publikatie geworden waarin – te beginnen met de Franse Hugenoot Pierre Aubourg, de aartsvader van de Nederlandse Ouborgtak, hij vluchtte om geloofsreden begin 17e eeuw vanuit het Normandische Rouen naar Nederland- wordt teruggeblikt op de geschiedenis van dit zeer creatieve en succesvolle ondernemersgeslacht. De presentatie vond plaats in het voormalig Ginnekense Raadhuis, Aad Ouborgs karakteristieke en sfeervolle kantoorpand.

Voor de aanbieding van mijn derde boek Voortbouwen op het Fundament. Kroniek van Sprangers Bouwbedrijf: 2011-2018 was gekozen voor een presentatie op 22 november in de Koepelgevangenis van Breda met causerieën van de bekende strafpleiter mr. Gerard Spong en Maxime Verhagen, directeur van Bouwend Nederland. Genoemde publicatie, wederom vormgegeven door Studio Kluif, is een vervolg op Het Fundament. Kroniek van Sprangers Bouwbedrijf– Bouwers sinds 1796, dat in 2011 verscheen. Inmiddels wordt er zelfs al nagedacht over een nieuw vervolgdeel dat in 2021 bij het 225-jarig bestaan zou moeten verschijnen. Bij de snelle expansie in de laatste jaren – Sprangers behoort inmiddels tot de topdertig van Nederlandse bouwbedrijven, en met de opening van nevenvestigingen in Delft en Amsterdam- fungeerde mijn eerste publicatie kennelijk als een zeer informatieve en smaakvolle introductie. Ook onder bestaande relaties vond het prachtig uitgevoerde ‘koffietafelboek’ gretig aftrek.