VPRO-OVT 5 Februari 2023

Historische boeken met Wim Berkelaar

Elke maand bespreken we de nieuwste historische boeken met afwisselend Wim Berkelaar, Bart Funnekotter en Nadia Bouras.

Ditmaal is het de beurt aan historicus Wim Berkelaar. Hij bespreekt:

  • De marxistische erfenis van het Aggiornamento. Socialistische Uitgeverij Nijmegen 1969–1983 vanCees Willemsen
  • Heersende verwachtingen. Romeins keizerschap in een veranderende samenleving van Olivier Hekster
  • Storm op den Staat! Arnold Meijer (1905-1965) van Andre van Noort
  • Vrijheid en duisternis. Hoe Dialectiek van de Verlichting het boek van de eeuw werd van Martin Middelmeier

Eén van deze boeken wordt verkozen tot Boek van de Maand – en dat kunt u winnen! Houd tijdens de uitzending onze Facebook of Twitter in de gaten.

Beluister hier de uitzending (vanaf 1 uur 13 minuten)

Eind januari ontving ik de volgende mail van Wim Berkelaar, werkzaam aan de VU-Amsterdam en medewerker van OVT.

Beste Cees, Ik weet nog steeds niet waarom je mij op je boek over de SUN attendeerde maar ik wil je even zeggen dat je me er een ongelooflijk plezier mee hebt gedaan. Ik heb het boek de afgelopen tijd met grote belangstelling gelezen en ben onder de indruk van de stijl, de eruditie, de inzichten en de lange lijnen die je trekt tussen het vooroorlogse katholicisme en de generatie van katholieken die een nieuwe weg zochten na de oorlog (Delfgaauw, Kwant) – en die zo weer de weg vrijmaakten voor nieuwe zoekers naar heil en gemeenschap (Boekraad, Hoeks, Van den Brink cs) die je uitgebreid gesproken hebt en wier rol je in die rode SUN-jaren vervolgens voortreffelijk analyseert. Ik schrijf mijn enorme waardering hier maar even kort op. Ik ben van plan zondag 5 februari bij OVT je in mijn periodieke boekbespreking (waarbij ook drie andere boeken worden besproken) lof toe te zwaaien. Dat zal (zoals dat altijd gaat) kort, veel te kort zijn maar goed: ik hoop aandacht te vragen voor je boek. Later hoop ik er op mijn website wat uitgebreider aandacht aan te besteden, want wat een stof tot overdenken biedt je boek. Nogmaals: veel dank!

Hartelijke groet, Wim Berkelaar HDC Centre for Religious History | Faculteit Geesteswetenschappen | Vrije Universiteit | De Boelelaan 1105, 1081 HV Amsterdam | Kamer 14A-56 | hdcvu.nl

Radboud Universiteit Nijmegen

Promotie

Maandag 4 juli 2022 verdedigde Cees ter verkrijging van de graad van doctor aan de Radboud Universiteit Nijmegen het proefschrift Een erfenis van het Aggiornamento. Socialistische Uitgeverij Nijmegen en de renaissance van het marxisme (1969-1983) een wetenschappelijke proeve op het gebied van de Letteren.


De Franse marxist Louis Althusser (1918-1990), huisfilosoof van Socialistische Uitgeverij Nijmegen (1969-2000), verwachtte in de jaren zestig van de vorige eeuw een revolutie daar waar voldoende maatschappelijke tegenspraken samenbalden om het heersende systeem op zijn zwakste schakel te doorbreken. De Nijmeegse periodiek Tegenspraak twijfelde er niet aan dat hij doelde op ‘het onweerstaanbare Mekka van al Hollands revolutionairen’. 

Een erfenis van het Aggiornamento. Socialistische Uitgeverij Nijmegen en de renaissance van het marxisme (1969-1983), geeft meer dan een geschiedenis van de uitgeverij die Nijmegen in de jaren zeventig tot de intellectuele hoofdstad van progressief Nederland maakte. Het verhaalt ook over de moeizame acculturatie van de Nederlandse katholieken in een dominant liberaal-protestantse cultuur, inclusief hun poging na de ineenstorting van de katholieke zuil een marxistische pendant op te richten. Dit laatste mislukte, toch is het opvallend dat de radicale flanken van de Nederlandse politiek, zowel links als rechts, nog altijd bezet werden en worden door katholieken: Pim Fortuyn, Rita Verdonk, Jan Marijnissen, Emile Roemer, Geert Wilders, Thierry Baudet en ook Pieter Omtzigt.


Het Proefschrift ter verkrijging van de graad van doctor aan de Radboud Universiteit Nijmegen op gezag van rector magnificus prof. dr. J.H.J.M. van Krieken volgens het besluit van het college van decanen in het openbaar te verdedigen op maandag 4 juli 2022 om 16.30 uur precies door:

Cornelis Antonius Lambertus Marie Willemsen geboren op 19 juni 1951 in Breda.

Voertaal tijdens de verdediging: Nederlands

De definitieve promotiecommissie bestaat uit:
Fungerend rector:
            prof. dr. E.M. Moormann
Promotoren:
            prof. dr. R.A.M. Aerts
            prof. dr. J.C. Kennedy (UU)
Leden manuscriptcommissie:
            prof. dr. W.J.H. Furnée
            prof. dr. T.H.G. Verhoeven
            prof. dr. E. van der Zweerde
            prof. dr. P.J.A. Nissen
            prof. dr. W.D.E. Aerts (UvA)
Overige leden:
            prof. dr. G.J.M. van den Brink (VU)


Op 26 november 2022 verscheen de handelseditie bij uitgeverij Roelants in Nijmegen onder de ietwat aangepaste titel: De marxistische erfenis van het Aggiornamento. Socialistische Uitgeverij Nijmegen 1969-1983. Met een Ten geleide van prof.dr. Remieg Aerts. Lees hier: Ten geleide. De uitgeverij als cultuurmaker.
ISBN: 9789074241489

Digitale versie Bibliografie van Russische literatuur

Onlangs is de digitale versie op internet gepubliceerd van onze Bibliografie van Russische literatuur in Nederlandse vertaling 1789-2021 Библиография русской литературы в нидерландском переводе. Emmanuel Waegemans, Cees Willemsen en Huub Severiens. Bijna alle genoemde titels (plusminus 3000) zijn in de KB in Den Haag opgenomen in de: Collectie Cees Willemsen