Promotie

Maandag 4 juli 2022 verdedigde Cees ter verkrijging van de graad van doctor aan de Radboud Universiteit Nijmegen het proefschrift Een erfenis van het Aggiornamento. Socialistische Uitgeverij Nijmegen en de renaissance van het marxisme (1969-1983) een wetenschappelijke proeve op het gebied van de Letteren.


De Franse marxist Louis Althusser (1918-1990), huisfilosoof van Socialistische Uitgeverij Nijmegen (1969-2000), verwachtte in de jaren zestig van de vorige eeuw een revolutie daar waar voldoende maatschappelijke tegenspraken samenbalden om het heersende systeem op zijn zwakste schakel te doorbreken. De Nijmeegse periodiek Tegenspraak twijfelde er niet aan dat hij doelde op ‘het onweerstaanbare Mekka van al Hollands revolutionairen’. 

Een erfenis van het Aggiornamento. Socialistische Uitgeverij Nijmegen en de renaissance van het marxisme (1969-1983), geeft meer dan een geschiedenis van de uitgeverij die Nijmegen in de jaren zeventig tot de intellectuele hoofdstad van progressief Nederland maakte. Het verhaalt ook over de moeizame acculturatie van de Nederlandse katholieken in een dominant liberaal-protestantse cultuur, inclusief hun poging na de ineenstorting van de katholieke zuil een marxistische pendant op te richten. Dit laatste mislukte, toch is het opvallend dat de radicale flanken van de Nederlandse politiek, zowel links als rechts, nog altijd bezet werden en worden door katholieken: Pim Fortuyn, Rita Verdonk, Jan Marijnissen, Emile Roemer, Geert Wilders, Thierry Baudet en ook Pieter Omtzigt.


Het Proefschrift ter verkrijging van de graad van doctor aan de Radboud Universiteit Nijmegen op gezag van rector magnificus prof. dr. J.H.J.M. van Krieken volgens het besluit van het college van decanen in het openbaar te verdedigen op maandag 4 juli 2022 om 16.30 uur precies door:

Cornelis Antonius Lambertus Marie Willemsen geboren op 19 juni 1951 in Breda.

Voertaal tijdens de verdediging: Nederlands

De definitieve promotiecommissie bestaat uit:
Fungerend rector:
            prof. dr. E.M. Moormann
Promotoren:
            prof. dr. R.A.M. Aerts
            prof. dr. J.C. Kennedy (UU)
Leden manuscriptcommissie:
            prof. dr. W.J.H. Furnée
            prof. dr. T.H.G. Verhoeven
            prof. dr. E. van der Zweerde
            prof. dr. P.J.A. Nissen
            prof. dr. W.D.E. Aerts (UvA)
Overige leden:
            prof. dr. G.J.M. van den Brink (VU)


Op 26 november 2022 verscheen de handelseditie bij uitgeverij Roelants in Nijmegen onder de ietwat aangepaste titel: De marxistische erfenis van het Aggiornamento. Socialistische Uitgeverij Nijmegen 1969-1983. Met een Ten geleide van prof.dr. Remieg Aerts. Lees hier: Ten geleide. De uitgeverij als cultuurmaker.
ISBN: 9789074241489

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.