VPRO-OVT 5 Februari 2023

Historische boeken met Wim Berkelaar

Elke maand bespreken we de nieuwste historische boeken met afwisselend Wim Berkelaar, Bart Funnekotter en Nadia Bouras.

Ditmaal is het de beurt aan historicus Wim Berkelaar. Hij bespreekt:

  • De marxistische erfenis van het Aggiornamento. Socialistische Uitgeverij Nijmegen 1969–1983 vanCees Willemsen
  • Heersende verwachtingen. Romeins keizerschap in een veranderende samenleving van Olivier Hekster
  • Storm op den Staat! Arnold Meijer (1905-1965) van Andre van Noort
  • Vrijheid en duisternis. Hoe Dialectiek van de Verlichting het boek van de eeuw werd van Martin Middelmeier

Eén van deze boeken wordt verkozen tot Boek van de Maand – en dat kunt u winnen! Houd tijdens de uitzending onze Facebook of Twitter in de gaten.

Beluister hier de uitzending (vanaf 1 uur 13 minuten)

Eind januari ontving ik de volgende mail van Wim Berkelaar, werkzaam aan de VU-Amsterdam en medewerker van OVT.

Beste Cees, Ik weet nog steeds niet waarom je mij op je boek over de SUN attendeerde maar ik wil je even zeggen dat je me er een ongelooflijk plezier mee hebt gedaan. Ik heb het boek de afgelopen tijd met grote belangstelling gelezen en ben onder de indruk van de stijl, de eruditie, de inzichten en de lange lijnen die je trekt tussen het vooroorlogse katholicisme en de generatie van katholieken die een nieuwe weg zochten na de oorlog (Delfgaauw, Kwant) – en die zo weer de weg vrijmaakten voor nieuwe zoekers naar heil en gemeenschap (Boekraad, Hoeks, Van den Brink cs) die je uitgebreid gesproken hebt en wier rol je in die rode SUN-jaren vervolgens voortreffelijk analyseert. Ik schrijf mijn enorme waardering hier maar even kort op. Ik ben van plan zondag 5 februari bij OVT je in mijn periodieke boekbespreking (waarbij ook drie andere boeken worden besproken) lof toe te zwaaien. Dat zal (zoals dat altijd gaat) kort, veel te kort zijn maar goed: ik hoop aandacht te vragen voor je boek. Later hoop ik er op mijn website wat uitgebreider aandacht aan te besteden, want wat een stof tot overdenken biedt je boek. Nogmaals: veel dank!

Hartelijke groet, Wim Berkelaar HDC Centre for Religious History | Faculteit Geesteswetenschappen | Vrije Universiteit | De Boelelaan 1105, 1081 HV Amsterdam | Kamer 14A-56 | hdcvu.nl