Te gast in Rusland

In de landenreeks “te gast in” van uitgeverij Informatie Verre Reizen uit Nijmegen is een geheel vernieuwde uitgave verschenen van Rusland. Het boekje bevat onder andere een impressie van een Wolgacruise, achtergrondverhalen over de Russische keuken en de Russisch-orthodoxe kerk en reportages over de Nieuwe Rijken en jongeren in Moskou. Daarnaast veel reistips, een woordenlijst en een uitgebreide literatuurlijst.

“Te gast in Rusland” laat zien dat het “eeuwige” Rusland aan het verdwijnen is. Het land moderniseert in ijltempo. Overal wordt gebouwd en de straten zijn vergeven van westerse auto’s.

In de restaurants herinnert niets meer aan de vettige, saaie sovjetkeuken en voor wie dit niet kan geloven zijn er in Moskou maar liefst 65 McDonald’s-vestigingen. Het winkelpersoneel is opvallend vriendelijk en werkt efficiënt.

De trendy geklede jongeren kijken naar Amerikaanse films, gaan naar fitnessclubs en dansen op techno. De nieuwe rijken bedenken de meest bizarre spelen om hun stress en verveling te bestrijden.

Toch blijven de Russen ook oog houden voor tradities. De Russisch-orthodoxe kerk, die vasthoudt aan eeuwenoude gebruiken, heeft een grote aantrekkingskracht. En het gros van de Russen voelt zich in de eerste plaats onderdeel van ‘kollektiv’ en daarna pas individu.

Samenstelling Cees Willemsen met bijdragen van Charles Hoedt, Marente de Moor, Madeleine Mets en Greetje van der Werf.